Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
Miten tehdä unelmakartta?
Unelmakartta, aarrekartta, vision board. Moninaisella työkalulla on monta nimeä, itse puhun useimmiten aarre- tai unelmakartasta. Mikä se oikein on ja miten sellainen tehdään? Lue helpot vinkit!
Meissä tapahtuu koko ajan paljon enemmän kuin nousee pintaan. Mielessämme myllää kymmeniä tuhansia ajatuksia päivittäin. On iloja ja huolia, tulevaisuudensuunnitelmia, juuri nyt hoidettavia asioita, tunteita, muistoja, toiveita. On myös piilossa olevia pelkoja, varovaisia toiveita, ehkä vielä täysin jäsentymättömiä ajatuksia. Mutta miten ne saisi esiin?
Mikä on unelmakartta?
Unelmakartta on mainio työväline näiden, usein alitajuisten mutta jo meissä itävien asioiden tuomiseksi päivänvaloon. Unelmakartan tekeminen on hyvin helppoa mutta sen esiin nostamat ajatukset saattavat olla pelottavankin suuria tai käsittämättömän tarkkanäköisiä. Kun suhtaudut sen tekemiseen uteliain ja avoimin mielin, saatat yllättyä isosti.
Olen itse tehnyt unelmakarttoja vuodesta 2017 asti ja vetänyt useamman työpajankin niiden tekemisestä. Vuosien varrella on löytynyt oma, juuri minulle sopiva tapa käyttää tätä menetelmää. Se on hioutunut monien toistojen kautta. Unelmakartan teko on aamusivujen lisäksi yksi suosikkimenetelmistäni. Siinä yhdistyy fyysinen käsin tekeminen ja henkinen myllääminen niin osuvalla tavalla.
Unelmakartan tekeminen on pohjimmiltaan itsetutkiskelun visuaalinen versio. Toki kaikki oman toiminnan ja ajatusten tutkiskelu on tärkeää ja johtaakin usein oivalluksiin. Unelmakartan tekeminen on yksi keino lähestyä tätä aihetta. Visuaalinen muoto tekee siitä myös hyvin helpon toteuttaa vaikka käsiteltävät asiat olisivatkin isoja. Olen teettänyt karttoja myös lapsella ja metodi on hyvin helppo omaksua.
Unelmakartan voi tehdä joko tietylle elämän osa-alueelle kuten ihmissuhteille, uralle tai tavoitteille tai lähestyä asiaa hyvin avoimesti ja vapaasti sen tarkemmin sen suuntaa määrittelemättä. Unelmakartan avulla voit kirkastaa tavoitteita tai tutkailla omia sisimpiä tuntojasi, useimmiten tapahtuu joka tapauksessa molempia tai kaikkea.
Joskus näkee unelmakarttaa ajateltavan niin, että se on selkeä tavoitelista mutta koska menetelmä vie syvälle omaan alitajuntaan, ajattelen sen olevan todella paljon muutakin. Se on myös katsaus nykyhetkeen, kurkistus toiveisiin, koukkaus pelkoihin ja kurotus tulevaisuuteen. Kaikkea yhdellä kertaa. Tai yhdellä kartalla. Anna siis tilaa monenlaisille tulkinnoille äläkä rajaa tekemistä liikaa etukäteen.
Miksi unelmakartta on niin tehokas työkalu?
Kun tutkimme itseämme, nousee usein pintaan sellaista, joka arjen hälyssä jää varjoon ja piiloon. Pelkästään se, että annamme itsellemme todella aikaa tutkia omia tuntemuksiamme on jo itsessään arvokasta. Puhumattakaan siitä miten harvinaista tällainen aika on nykypäivän (digi)hektisyydessä.
Unelmakartan tekeminen selkeyttää ja kirkastaa omia ajatuksia ja avaa ikkunan myös niihin osiin itseämme, jonne emme joko halua tai useimmiten ehdi kurkistaa.
Unelmakartan avulla tavoitteista tulee konkreettisia, näkemys omasta itsestämme ja itsemme sijoittumisesta maailmaan selkeytyy, toiveet nousevat esiin ja saatamme nähdä asiat aivan uudessa valossa. Unelmakartta tuo näkyväksi meistä sellaisia osia, joita on muuten vaikea hahmottaa tai pukea sanoiksi tai kuviksi. Lehdistä tai muusta materiaalista leikeltynä erilaiset sisäiset äänet pääsevät aivan eri tavalla esiin kuin pelkästään oman pään sisällä vielä jäsentymättöminä leijuessaan.
Kuinka tehdä unelmakartta?
Tarkemmat ohjeet vaihtelevat hieman tekijän tai ohjaajan mukaan. Karttoja voi tehdä työpajoissa ohjatusti tai ihan itse kotona. Perusidea on hyvin simppeli ja kerron alla oman versioni unelmakartan tekemisestä. Muistutan kuitenkin, että teet tätä itsellesi, itseäsi varten joten oman version luominen on enemmän kuin suotavaa.
Ohjatusti tekemisen etuna on se, että voit itse keskittyä vain ja ainoastaan esiin nouseviin ajatuksiin ja oivalluksiin. Joku muu pitää huolta materiaalihankinnoista, kelloon katsomisesta ja muista käytännön yksityiskohdista. Itse vedän unelmakarttatyöpajan alkuun usein myös pienen meditaatio- tai mielikuvamatkahetken, jonka avulla omaan mieleen sukeltaminen syvenee.
Unelmakartan voit kuitenkin mainiosti tehdä myös ihan itse ja eri ohjeita soveltaen. Alla oma tapani tehdä unelmakarttoja.
1. Varaa aikaa ja materiaalia
Unelmakarttaa ei voi tehdä kiireessä. Varaa siis reilusti keskeytyksetöntä aikaa sen tekemiseen. Mieluiten pari tuntia tai enemmän. Itse otan tälle useimmiten noin puoli päivää ja varmistan erityisen tarkkaan, että puhelimeni on pois päältä tai äänettömällä ja että olen tilassa, jossa minua ei häiritä.
Materiaaleiksi riittävät mitkä tahansa lehdet, kirjat tai paperituotteet, joissa on tekstiä tai kuvaa ja joita voit (ja raaskit) leikata huoletta. Eri alojen lehdet ovat erityisen hyviä, sillä niissä on riittävästi erilaista kuvaa ja tekstiä. Valitse siis avoimin mielin vaikka paperikeräyksestä niin talouslehtiä kuin hömppälehtiäkin. Kielelläkään ei ole niin väliä, itse suosin suomenkielisiä koska se on tunnekieleni mutta englanti toimii ihan yhtä hyvin jos koet sen omaksi.
Lisäksi tarvitset vain sakset, liimaa ja paperin, jolle kokoat lopullisen kartan. Suosittelen valitsemaan pohjaksi hieman reilumman kokoisen paperin, esimerkiksi A3 tai peräti A2-kokoisen, jotta sinulla on riittävästi tilaa unelmoida.
2. Laskeudu omaan itseesi
Ota hetki aikaa ennen aloittamista ja kuulostele millä mielellä olet tähän harjoitukseen tulossa. Jos haluat, voit tehdä hengitysharjoituksen, meditaation, mielikuvamatkan tai muun vastaavan harjoituksen päästäksesi paremmin ja syvemmin itsesi ääreen. Ihan vain hetken hengittelykin silmät kiinni auttaa päästämään irti kiireestä ja hälystä.
3. Ota sakset ja aloita
Kun koet olevasi valmis, tartu saksiin ja ala selata lehtiä. Leikkaa irti kaikki mikä tuntuu puhuttelevan sinua mutta älä jää pohtimaan niiden tarkempia syitä tai tarkoituksia. Jos oravateksti puhuttelee, se puhuttelee ja se leikataan mukaan. Muista, että teet tätä itsellesi. Kuvien ei tarvitse olla kauniita eikä teksteissä järkeä kenellekään muulle. Tai edes sinulle itsellesi vielä. 😉
Huomaat kyllä hyvin nopeasti, että tietyt asiat tuntuvat nousevan toisia paremmin esiin lehtien sivuilta. Jotta kuulisit nämä joskus hiuksenhienot viestit, suosittelen ettet kuuntele samalla edes musiikkia. Näin keskittymisesi on vain ja ainoastaan oman alitajuntasi viesteissä. Älä kritisoi tai arvota vaan anna mennä!
4. Kuuntele itseäsi
Lehtien leikkelyyn saa, voi ja oikeastaan pitääkin uppoutua. Anna niiden viedä. Älä katso kelloa (ellei sinun ole ihan pakko, jos on, laita herätys). Huomaat kyllä kun alat olla valmis. Yleensä tämä tapahtuu noin tunnissa.
Kun sinusta tuntuu, että lehdillä ei ole enää mitään annettavaa, laita sakset pois. Ota leikkaamasi kuvat ja tekstit levälleen eteesi ja ala tarkastella niitä. Kokeile asetella niitä eri tavoin. Ottaa jotain pois, katsoa muuttuko merkitys jos sen asettaa eri leikkeen viereen. Kokeile, pyörittele, makustele. Ja kuuntele edelleen intuitiotasi. Jos iso sohva tunkee väkisin mukaan, ota se mukaan. Jos jokin teksti alkaa tässä kohtaa vaikuttaakin merkityksettömältä, jätä se pois.
5. Kokoa palat yhteen
Kun unelmakarttasi alkaa muotoutua, voit alkaa sommitella leikkeitä pohjapaperille. Löytävätkö ne paikkansa? Onko mukana vieläkin jotain turhaa? Pitäisikö tuo otsikko sittenkin ottaa mukaan? Joskus kartta kaipaa tässä kohtaa vielä lisäyksiä kynällä tai tussilla. Yliviivaa, alleviivaa, ympyröi tai piirrä karttaan yhtä avoimin mielin ja kritiikittä kuin leikkasit kuvia ja tekstejäkin.
Niin maagiselta kuin se kuulostaakin, kartan voi liimata kasaan siinä vaiheessa kun se tuntuu siltä. Liimausvaiheessakin voit vielä antaa kartan elää. Joskus myös asettelulla on tärkeä paikkansa. Tuntuuko siltä, että kaikki palaset hakeutuvat reunoille? Kulmiin? Vai onko keskellä paljon asiaa? Kuinka paljon elementtien välissä on tilaa vai menevätkö ne päällekäin? Kuuntele mitä sisimpäsi sanoo. Ja kuuntele myös sitä tunnetta, kun kartta on valmis. Liimaa palaset paikoilleen, lisää halutessasi päivämäärä ja avot!
Sinun mielesi kertoo kyllä milloin se on siinä.
Tämä on sinun henkilökohtainen, oma unelmakarttasi. Sen ei tarvitse avautua kenellekään muulle kuin sinulle. Sen viestit ovat sinulta sinulle.
Jos se tuntuu hyvältä, voit pitää unelmakarttaa tästä eteenpäin esillä muistuttamassa sen antamista oivalluksista. Koska suosin itse aika isokokoisia karttoja, otan niistä usein jälkeenpäin esimerkiksi kuvan puhelimen taustakuvaksi tai kuvaan ja tulostan ne pienempään kokoon, jolloin unelmakartta mahtuu vaikka kalenterin tai bujon väliin.
Kuinka usein unelmakartta tehdään?
Joidenkin ohjaajien mukaan kartta tulisi tehdä kerran kuussa tai jonkun muun aikasyklin mukaan. Itse tykkään kuunnella tässäkin intuitiota ja tehdä uuden kartan siinä vaiheessa kun edellinen on täyttänyt tarkoituksensa. Toistan hieman itseäni mutta kyllä sen tietää milloin uuden aika on. Joskus se voi olla nopeastikin, pisimmillään sama kartta on tuntunut ajankohtaiselta melkein vuoden. Ehkä sellainen karkea keskiarvo omien karttojeni aikaväleille on muutamia kuukausia, ehkä puolikin vuotta.
Kun olet tehnyt useamman unelmakartan, alkavat ne muodostaa myös kiinnostavan jatkumon. Elämä menee eteenpäin ja muuttuu. Sinäkin muutut. Se alkaa hyvin nopeasti näkyä myös unelmakartoissa ja minusta onkin hauskaa välillä palata aiempiin karttoihin. Kirjoittaessani tätä tekstiä tein oikein aikamatkan kaikkiin tekemiini karttoihin ja wau, aikamoinen matka on jo takana. Saati sitten edessä!
Kuvissa on omia unelmakarttojani vuosien varrelta. Viimeisin alkaa nyt ollakin jo tehtävänsä täyttänyt ja minulla onkin suunnitelmissa tehdä seuraava pikapuoliin. Ehkä jo tänään!
Avasin myös luettavaksi yhden vanhan postauksen samasta aiheesta. Jos haluat lukea yhden näissäkin kuvissa näkyvän kartan synnystä tarkemmin, kurkkaapa tänne.
Olisipa ihana kuulla myös sun kokemuksia unelmakartoista ja niiden tekemisestä. Onko tämä ihan tuttu juttu vai tuliko sellainen olo, että ei vitsi tätä haluan todellakin kokeilla?
Jos vetäisin unelmakarttatyöpajan, tulisitko mukaan?
2 replies to “Miten tehdä unelmakartta?”
Pingback: Take some time to clear your mind – kun tulevaisuus alkoi - Ainoa
Merja
Voisinpa tullakin. Sinulla on iso kierreselkäinen vihko kartan tekoon, kätevää. Pitää ottaa aikaa itselle ja tehdä kartta. Kiitos vinkistä.
Related Posts
Kuukautiskierron seuraaminen, kuun vaiheet ja elämän syklisyys
Kuukautiskiertoni seurasi monta vuotta erityisesti täysikuuta, jolloin vuoto alkoi. Usein jopa aivan päivälleen. Minulta meni kuitenkin aika pitkään ennen kuin aloin kunnolla paneutua kuun ja kuukautisten vaikutuksiin omassa elämässäni tarkemmin. Kun pääsin vauhtiin, alkoi aivan uusi aika. Muuttamalla toimintaani vastaamaan kuun kiertoa (tai kuukautiskiertoa, kummin vaan), löysin vihdoin syvemmän tavan olla minä.
Mikä on bullet journal ja miten (tai mihin) sitä käytetään?
Elämme erilaisten kalenterien kulta-aikaa ja oman elämän projektijohtaminen on päivän sana. Bullet journal on kalenteri, josta teet itse juuri sellaisen kuin haluat. Bullet journal eli bujo perustuu muutamalle helpolle ja olennaiselle säännölle ja toimintamallille, joita noudattamalla se taipuu juuri sellaiseksi kuin sinä haluat. Tässä postauksessa puhutaan sekä niistä että siitä miten niitä rikotaan. Hauskinta ja itseasiassa olennaisinta bujossa …
Aamusivut – Mitä hyötyä niistä on?
Good morning sunshine! Käsi ylös jos kirjoitit aamusivut tänään!Itse en siis kirjoittanut mutta ei mennä nyt siihen. Tai oikeastaan, mennään vaan.