Tämä sivusto käyttää evästeitä
1) sivuston käytön mahdollistamiseksi ja
2) kävijäseurannan toteuttamiseksi. Kävijäseurannan tietoja käytetään sivuston kehittämiseen ja toimivuuden ylläpitämiseksi.
3) mainonnan vaikuttavuuden arvioimiseksi ja kohdentamiseksi.
Voit lukea lisää tietosuojakäytänteistä täältä.
AAMUSIVUT
Aamusivut eli The morning pages on Julia Cameronin The Artist’s Way -kirjasta (suomeksi Tie luovuuteen, uusi painos tuli hiljattain) peräisin oleva harjoite, jonka tarkoituksena on avartaa omia näkemyksiä, aivodumpata päässä pyörivät sekalaiset ajatukset pois tärkeiden tieltä ja parhaimmillaan mullistaa koko ajattelusi. Idea on ärsyttävän yksinkertainen ja ehkä juuri siksi niin kiinnostava ja koukuttava.
Kirjoita joka aamu kolme sivua tekstiä. Piste.
Kyllä, siinä se.
Mitä on aamusivut ja kuka on Julia Cameron?
Tämä joka-aamuinen sensuroimaton tekstivirta on yksi osa Cameronin isompaa 12 viikon Tie luovuuteen -kokonaisuutta, jonka avulla etsitään (kadonnutta tai muuten vaan) luovuutta. Minulla oli ilo ja kunnia vetää tämä 12 viikon kurssi verkkokurssina aivan huikealle porukalle viime vuonna ja tein tehtävät samalla myös itse. Kurssi on melko intensiivinen ja kahlaa aika syvissä vesissä viikottaisine harjoitteineen, luettavine kappaleineen, taiteilijatreffeineen ja muineen mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan jos tuntuu, että luovuus on vähän hukassa.
Vaikkei tällä hetkellä pystyisi sitoutumaan näin kompleksisiin kuvioihin, aamusivut kaikessa yksinkertaisuudessaan toimivat myös erikseen. Ne ovat edelleen ehdottomasti toimivin ja tehokkain yksittäinen harjoitus, jota olen koskaan kokeillut. (Ja usko kun sanon, että olen kokeillut aika paljon kaikenlaista!)
Miten aamusivuja tehdään?
Jotta homma ei olisi ihan liian yksinkertaista, sivujen tulee olla melko suuria (Cameron suosittelee letter-kokoista tai suurempaa vihkoa, omani on jo pitkään ollut B5), sivut kirjoitetaan tosiaan käsin ja sitten se tärkein, ne todella tehdään joka päivä. Silloinkin kun vituttaa, on krapula tai tulee kiire tai häiriötekijöitä (lapsi, koira, kauhakuormaaja). J o k a p ä i v ä . Mutta siinä se todellakin on.
Kolmen sivun elämänmullistavan taian perimmäinen tarkoitus on opetella pois sisäisestä kritiikistä ja pidäkkeistä eli kirjoittaa mitä tahansa, kunhan sitä tulee kolme sivua. Esimerkkeinä kirjassa on mainittu vaikkapa sen kirjoittaminen, miten typerältä tuntuu kirjoittaa näitä kolmea sivua aamuisin.
Varsinaiset vaikutukset näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä, joten anna aamusivuille myös aikaa. Sitoutunut tekeminen tuottaa yllättäviäkin tuloksia. Ja hei, jos joku aamu jää väliin, jatka seuraavasta vaan. Hankalinta ei ole niinkään se, että se yksi aamu jäi väliin ja vaan se, ettet jää kiinni siihen ja jatkat normaalisti seuraavana. Tämä metodi toimii muuten myös tosi hyvin esimerkiksi lenkillä käyntiin ja muihin, vasta juurrutusvaiheessa oleviin rutiineihin.
Siinä sitä sitten riittääkin kaikesta yksinkertaisuudesta huolimatta jotain, mitä tavoitella (niin lenkillä kuin aamullakin). Olen kuullut aika monta kertaa kuinka on kertakaikkiaan mahdotonta herätä aiemmin saati kirjoittaa mitään aamulla. Jos yhtään auttaa niin en minäkään aamuisin mikään päivänsäde ole ja joinain aamuna tämä rutiini on vaatinut kaiken tahdonvoiman, mitä vaan irti lähtee.
Yllättävän monta sivua on kuitenkin jo syntynyt. Lisäksi minulla on ollut monta tuntia normaalia aikaisemmin alkanut päivä, huomattavasti seesteisempi olo, koska saan olla aamulla yksin ja rauhassa kahveineni sekä aivan mielettömän syy suunnitella ihan oma, unelmien aamusivuvihko. (Tai kolme!)
Miksi aamusivuja pitää kirjoittaa just näin? Voisinko kirjoittaa vaikka illalla?
Vaikka Cameron itsekin sanoo, että aamusivuja ei voi kirjoittaa tai tehdä väärin, suosittelen kuitenkin tekemään ne ainakin suunnilleen ohjeiden mukaan. Ensinnäkin siksi, että niitä ohjeita on vain kolme ja toisekseen siksi, että ainakaan omat koneella kirjoitetut, huomattavasti lyhyemmät ja satunnaisesti välillä rustatut aamu (ja aamupäivä-, iltapäivä-, ilta- ja yösivut) eivät saaneet oikeastaan aikaan mitään muuta kuin harmitusta sössitystä hommasta. Siis silloin, kun yritin ajatella, että ne olivat aamusivuja.
Kirjoittamiselle on aina paikkansa ja iltaisin kirjoitettu yksi sivu tai lounastauolla listatut kiitollisuudenaiheet ovat ihania tapoja molemmat mutta aamusivuja ne eivät ole. Useimmilla harjoitteilla, olivat ne sitten meditaatioita, hengitysharjoituksia, juoksukouluja tai aamusivuja, on jokin syy sille, miksi ne ovat juuri siinä muodossa kuin ovat.
Vaikka puhunkin ehdottomasti sen puolesta, että tällaista tekemistä voi ja kannattaakin räätälöidä lopulta omaan käteen ja elämään sopivaksi, suosittelen kuitenkin lämpimästi kokeilemaan ensin ohjeiden mukaan, jotta toiminnan logiikka avautuu. Jos kirjoitat aamusivuja iltaisin yhden pienen sivun verran, on se vähän sama kuin tilaisit personal trainerilta ruoka- ja liikuntaohjelman ja ainoastaan lukisit sitä samalla, kun syöt suklaata ja ihmettelet miksei se toimi. 😉
Käsin kirjoittaminen aktivoi myös tutkitusti aivoissa aivan eri kohtia kuin koneella naputtelu. Käsin kirjoittaminen on myös hitaampaa, jolloin sinun on pakko ajatella mitä kirjoitat. Ja siihenhän tässä pyritään, pysähtymään sen ajattelun ja alitajunnan äärelle. Käsin kirjoittamisen ideana on nimenomaan hidastaa sitä kirjoittamista, jotta ajatukset ehtivät mukaan. Tokihan käsin tekemisellä on paljon muitakin etuja näin digiähkymaailmassa, tulee ainakin kerrankin tehtyä jotain käsin jos ei muuta.
Eli käsin, riittävän suureen vihkoon ja kolme joka aamu.
Ja hei, sivuja ei ole siis tarkoitus lukea. Ei muiden mutta ei myöskään sinun, ainakaan ensimmäisinä kuukausina. Itseasiassa tämä jos mikä on tärkeää, sillä jos on pienikin mahdollisuus, että koet jonkun sniikkaavan vihkollesi, et kirjoita enää sensuroimatta. Eli vihko visusti piiloon päivän muina aikoina. Myös itseltäsi. (Tie luovuuteen -kirjassa aamusivuille palataan tietyissä tehtävissä mutta pääsääntöisesti niitä ei ole tarkoitus lukea vaan noh, kirjoittaa.)
Nyt sitten vaan odotellaan, että se elämä mullistuu.
Entä jos aamusivut ei onnistu?
Kannattaa myös vähän odotella sitä aamua, kun homma ei mullista yhtään mitään vaan käy vaan hermoille. Ja siihen kannattaa varautua etukäteen. Kun ottaa tosi koville, käytän itse sellaista metodia, että laitoin kellon soimaan ja hyppäsin samantien ylös ja kirjoittamaan. Ideana on siis se, että aloita ennenkuin sun aivot ehtivät reagoida ja keksiä tekosyitä, joilla välttää tämä toiminta. Ihmisaivot pyrkivät pääsääntöisesti olemaan ponnistelematta eli suoraan sanoen laiskottelemaan. Ja tekevät KAIKKENSA, jotta se onnistuu. Ei varmaan tarvitse kovin kaukaa hakea esimerkkejä tästä, mieti vaikka edellistä kertaa, kun et päässyt salille/uimaan/lenkille/ottamaan omaa aikaa ja niitä kaikkia syitä, millä perustelit tätä itsellesi. Aika uskottavaa, eikö?
Jos ehdin itse aamulla tekosyyvaiheeseen, olen muistuttanut itseäni aamusivujen hyvistä puolista ja etenkin pidemmällä aikavälillä esiin tulevasta koko päivää rauhoittavasta ja selkeyttävästä vaikutuksesta. Jos ollaan ihan rehellisiä, niin minusta näkee kyllä jos en ole kirjoittanut aamusivuja ja se ei näy kovin hyvällä. Usein ajattelen myös niin, että aamusivut ovat minun lahjani minulle ja ne ovat myös lämmin, turvallinen ja pehmeä puskuri minun ja maailman välissä. Vähän alle tunti, jolloin muu elämä ei vielä ala ja vyöry päälle. (Paitsi tietysti niinä aamuina, kun ulkona piippaa lumiaura, lapsella on asiaa heti aamusta, kissat oksentavat matolle ja mieskin kaipaa jotain samantien silmät avattuaan.)
Nyt kuulen kuinka siellä sunkin päässä edelleen raksuttaa, että no mä en ainakaan pysty heräämään enää yhtään aikaisemmin ja että no en saa kyllä millään kolmea sivua tekstiä tehtyä ja että kuulostaa aika työläältä ja niin edelleen. Nappaapa sun tekosyitä raiveleista, heitä ne mäkeen ja tule mukaan. Kirjoitetaan yhdessä! Raportoin omaa aamusivumatkaani etenkin instan puolella ja olen aina ilolla tsemppaamassa ja jakamassa kokemuksia niin omalla tililläni täällä kuin Ainoankin puolella täällä.
Muutama vinkki aamusivujen tekemiseen
Jos hirvittää, tässä vielä pari tärppiä
→ Kokeile eri kokoisia vihkoja, hieman eri aikaan heräämistä ja erilaisia paikkoja kirjoittaa. Itse testailin alkuun pienempää ja isompaa ja monenlaista paperi + kynä -komboa, kunnes se omaan käteen sopivin löytyi. Nykyään kirjoitan aamusivuja aina samanlaiseen vihkoon, samalla kynällä ja teen sen sängyssä.
→ Ajattele aamusivuja tuntina omaa aikaa. Minä SAAN viettää tunnin itseni kanssa. Minä SAAN keskittyä tunnin VAIN omiin ajatuksiini. Minä SAAN olla rauhassa (toivottavasti) tämän ajan. Kehitä oma mantra, joka muuttaa suhtautumistasi aamusivuihin.
→ Ja hei, se kaikkein tärkein. Aamusivut teet itsellesi, sinua itseäsi varten. Ne ovat sinun hetkesi, sinun ajatuksiasi, sinun sydämesi ääni (tai muita sivu- ja hajaääniä). Kun maltat pysähtyä kuuntelemaan niitä, yllätyt takuulla.
Ainoan B5-kokoiset aamusivuvihkot eli Mantra Collectionin löydät täältä.
2 replies to “AAMUSIVUT”
Pingback: Aino – kymmenen vuotta korttibisnestä ja pari muutakin juttua - Ainoa
Pingback: Aamusivut – Mitä hyötyä niistä on? - Ainoa
Related Posts
Take some time to clear your mind – kun tulevaisuus alkoi
Erilaiset mindfulness-harjoitukset ja elämää helpottavat selfhelp-teokset ovat selvästi tulleet jäädäkseen. Konmaritetaan, meditoidaan ja opetellaan sanomaan ei niin sisäisille kuin ulkoisillekin äänille. Olen kokeillut näistä kaikkia edellä mainittuja ja muutamia muitakin mutta on selvästi yksi ylitse muiden, josta itse visuaalisena ihmisenä ammennan eniten.
Ainoan vähiten myyvät tuotteet
Kun puhutaan tuotteista, puhutaan usein niistä myydyimmistä. Hittituotteista, tähtituotteista, klassikoista. Ainoasta sinäkin muistat varmasti useamman tällaisen tuotteen. Mutta mitkä meidän tuotteista eivät myy tai ole lähteneet vuosien varrella lentoon?
Kevään hauskin ja helpoin lahjaidea – Opelle, päiväkodin ihanalle aikuiselle tai superille naapurille
Joskus parhaat ideat syntyvät ihan vahingossa. Tämä on juuri sellainen! Kevään edetessä alkaa usein ilmetä yllättäviä (siis joka vuosi samaan aikaan toistuvia ja silti ihan puskista tulevia) lahjatarpeita. Joka vuosi mietin, että mitä IHMETTÄ mä keksin tänä vuonna. Ja sitten keksin sen ruokakaupassa. Tämänvuotisesta ideasta ennustan myös monivuotista hittiä, sen verran simppeli ja hauska se …